De Eenvoudige Waarheid over Soja
Door Dr Patrick Quanten MD
Ik hoop dat eens je dit artikel gelezen hebt, je nooit meer een probleem over soja maakt. Ik heb eindelijk toegegeven om de beschikbare informatie over het onderwerp neer te schrijven, omdat ik verbaasd ben over de voortdurende onwetendheid bij de bevolking. Men zou veronderstellen dat de informatie ondertussen toch doorgesijpeld zou zijn tot de massa. Het feit dat het dat dus duidelijk niet gedaan heeft geeft alleen maar weer hoe krachtig de reclamemachine is en hoe weinig aandacht onze specialisten adviseurs hebben voor onderzoek, dat hun standpunt al jaren geleden fundamenteel zou veranderd moeten hebben.
Waarom werd ons in de eerste plaats verteld dat we soja moeten eten, een product dat onbekend was in het Westerse dieet?
Het antwoord voor het waarom?is eenvoudig: geld. De basis waarop men ons dit praatje verkocht heeft is gezondheid, maar de motivatie is winst. Een groeiend allergieprobleem tegen zuivelproducten binnen de Westerse samenleving, gekoppeld aan de dolle koeienziekte en een stijgend wantrouwen voor de landbouw- en zuivelindustrie, lieten onze diëtisten wanhopen. Zij werden een gemakkelijk doelwit voor een "alternatieve" bron van proteïne. Dat was dan soja. Daar bovenop ontdekten wetenschappers al snel dat soja twee isoflavones bevatte, en deze werden gepromoot voor alles, gaande van verlichting in de menopauze tot bescherming tegen kanker. Gezondheidsgebieden die wanhopig op zoek waren naar nieuwe ideeën en suggesties toonden aan hoe kwetsbaar de lijder is, en bewezen een goudmijn te zijn voor uitbaters zonder scrupules.
Soja moet wel goed voor jou zijn want de Aziatische culturen eten het al duizenden jaren en hebben minder cardiovasculaire ziektes en een lager aantal kanker van de voortplantingsorganen. Deze veralgemeende verklaring gaat duidelijk voorbij aan de vele andere verschillen tussen de twee culturen, evenals aan het stijgende aantal kankers van de slokdarm, maag, lever, alvleesklier en schildklier in Aziatische landen. Bij testen in het laboratorium bleek dat het precies deze soorten kanker zijn die voorkomen bij dieren op een dieet rijk aan sojaproducten.
Bij nader onderzoek is de informatie, die in bovenstaande verklaring gegeven wordt, niet enkel zeer ver van de hele waarheid verwijdert, ze komt echter heel dicht in de buurt van een verdomde leugen. De traditie met soja is dat het gefermenteerd werd gedurende een lange tijd, van zes maanden tot drie jaar, en dan werd het gegeten als een kruiderij, niet als vervanging voor dierlijk voedsel. Het zogenoemde Aziatische dieet – hetgeen zich zeker niet centreert rond soja – is gebaseerd op vlees. Ongeveer 65% van de calorie-inname in Japan komt van vis, terwijl in China eenzelfde percentage van varkensvlees komt. "Men gebruikt niet veel soja in Azië – een gemiddelde van 2 theelepels per dag in China tot een vierde kop in sommige delen van Japan, maar zeker geen grote hoeveelheid." Dus, terwijl de Aziaten beperkte tot matige hoeveelheden van zorgvuldig bereid sojavoedsel gebruiken – waarvan de veronderstelde voordelen nog steeds controversieel zijn – consumeren Amerikanen, vooral vegetariërs, meer sojaproducten en isoflavones dan eender welke cultuur in de menselijke geschiedenis!
Vreemd genoeg maakt niemand bij de promotie van de industrie een verschil tussen traditioneel, zorgvuldig bereid "Aziatisch" sojavoedsel en de moderne, bewerkte producten. En precies daar wringt het schoentje. Het moderne soja proteïne voedsel lijkt op geen enkele manier op het traditionele Aziatische sojavoedsel, en kan kankerverwekkende stoffen bevatten zoals nitraten, lysinoalanine, maar ook een aantal antivoedingsstoffen, die allen enorm verminderd werden door het gistingsproces of andere traditionele bereidingswijzen, maar niet door onze moderne voedselbereiding. Nog maar eens een wonderbaarlijk voorbeeld van hoe onze westerse bereiding van voedsel er in slaagt om perfect gezonde voedselbronnen te veranderen in giftige producten! In dit geval zou je moeten kijken naar welk soort Westerse producten we refereren zoals soja yoghurt, soja kaas, soja roomijs, soja burgers, enzovoorts.
Bekende Problemen
- De sojaboon bevat grote hoeveelheden natuurlijke gifstoffen. Dit zijn krachtige enzymenremmers die de werking blokkeren van trypsine en andere enzymen, nodig voor de proteïne vertering. Deze remmers zijn grote, vast geplooide proteïnen die niet volledig gedeactiveerd worden tijdens het gewone kookproces. Ze kunnen ernstige maagstoornissen veroorzaken, een verminderde proteïne vertering en chronische tekorten voor de opname van aminozuren.
- Sojabonen bevatten ook haemagglutinine, een klonter bevorderende substantie die veroorzaakt dat rode bloedcellen gaan samenkleven (niet goed voor hart en bloedvaten).
- Eén van de grootste bezorgdheden, met betrekking tot een grote inname van soja-isoflavones, is hun duidelijk vastgesteld giftig effect op de schildklier. Een stijgend aantal kropgezwellen, maar ook de ziekte van Hashimoto (een acute auto-immuun ziekte) evenals een eenvoudige trage werking van de schildklier komen duidelijk meer voor bij een hoge inname van soja. Dr. Gillespie zegt dat de dagelijkse hoeveelheid, die schildklierproblemen kan veroorzaken, ligt op zo een 30 mg, of minder dan een glaasje sojamelk.
- Het probleem wordt nog uitvergroot voor baby's, die op vervangend sojavoedsel staan. Zij krijgen meer soja-isoflavones, toch zeker op basis van het lichaamsgewicht, dan eender wie. Mike Fitzpatrick zei: "Toen ik voor het eerst mijn overzicht maakte vergeleek ik de oestrogene equivalenten van de voorbehoedspil met hoeveel soja kinderen en volwassenen zouden consumeren. Het komt op zijn minst overeen met één tot twee oestrogene pillen (voorbehoedsmiddel) per dag, louter op basis van oestrogenen. Ik werd bekritiseerd dat het niet om dezelfde vorm van oestrogenen gaat, maar in termen van oestrogeniciteit is het een ruwe maar geldige en alarmerende statistiek."
- Baumslag vernoemt de hoge niveaus van het mineraal mangaan (nee, geen magnesium) die men dikwijls terug vindt in soja formules. Het probleem met mangaan is zo ernstig dat één sojafabrikant zelfs waarschuwingen zet op zijn sojamelk. In een persuitgave verklaart de voorzitter van het bedrijf dat "er toenemend bewijs is van een verband tussen mangaan in sojamelk (inclusief op soja gebaseerde babymelk) en neurotoxiciteit bij kleine kinderen. "
- En dan hebben we nog niet eens gesproken over de genetische manipulatie van voedselproducten! Dit is tegenwoordig zo wijd verspreid in de Westerse sojavoorraad dat er niet langer een 100% garantie bestaat voor GM-vrije sojaproducten.
Studies op dieren brengen een hoge inname van soja in verband met bijna elke slechte werking van de stofwisseling die men maar kan bedenken, gaande van kanker, tot darm- en absorptieproblemen, tot een slechte werking van de voortplantingsorganen en het zenuwstelsel. Bergen van bewijsmateriaal dat beschikbaar is, voor wie zich de moeite doet ernaar te kijken! Op internet zijn er vele websites die je voorzien van alle nodige gedetailleerde informatie.
Voedsel Veiligheid
Er bestaat een dusdanige stormloop op de markt voor isoflavones dat het multinationale bedrijf, Archer Daniels Midlands, in 1998 aan het Voedselagentschap een GRAS (Generally Recognised As Safe – Algemeen Aanvaard Als Veilig) status vroeg voor soja-isoflavones. Voor diegene onder U die GRAS niet kennen, het ontwerp wordt gebruikt voor voedsel, en in sommige gevallen, voor voedseladditieven, die reeds gedurende vele jaren veilig gebruikt worden door de mens.
Sojaproteïne heeft geen USA GRAS status of een marktgoedkeuring gekregen omwille van zijn kankerverwekkende bestanddelen. Het is zelfs niet wettelijk om het toe te voegen aan het voedsel. (USA)
Sojaproteïne is ook in overtreding met Codex Standaards van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Waarom? Eenvoudig omdat de Codex duidelijk stelt dat, "Als het door de juiste methodes van voorbeeld en onderzoek getest wordt mag het product geen andere giftige bestanddelen bevatten die een risico voor de gezondheid vormen." En van sojaproteïne staat bekend dat het verschillende gifstoffen bevat, die gevaarlijk zijn voor de gezondheid!
Meer zelfs, De Algemene Richtlijnen voor het Gebruik van Vegetarische Proteïne Producten (VPP) in voedsel stelt zeer categoriek dat VPP, bedoeld voor de menselijke consumptie, geen risico voor de gezondheid mogen zijn. Het gaat verder met te specificeren aan welk soort testen en regels deze producten moeten voldoen. "De rauwe materialen waarvan de VPP geproduceerd worden mogen natuurlijk voorkomende gifstoffen of antivoedingsfactoren bevatten. Sommige van deze factoren mogen nog steeds aanwezig zijn in VPP na bereiding. In het licht van bovenstaande waarnemingen wordt het belangrijk dat voor het gebruik als menselijk voedsel VPP onderworpen moet worden aan toereikende testen om de veiligheid en de geschikte voedselkwaliteit aan te tonen. Een bepaald VPP moet dan ook slechts éénmaal getest worden volgens deze richtlijnen, en wel om een toxicologisch en voedingsprofiel voor VPP te bekomen. Een voorgaande geschiedenis van veilig gebruik kan in overweging genomen worden bij de evaluatie van een nieuw VPP, dat voorgesteld wordt voor algemene consumptie, maar dit op zich is niet noodzakelijk voldoende om gepast preklinisch onderzoek uit te sluiten met momenteel beschikbare, objectievere, voedingsstudies met dieren, en waar van toepassing onderzoek door middel van vrijwillige proefpersonen. "
Het overweldigende laboratorium en klinisch bewijs over de gevolgen van sojaproteïne, waarvan al het voorgaand slechts een klein deel uitmaakt, toont duidelijk aan dat het product niet voldoet, en nooit zal voldoen, aan de Codex Richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Het potentiële orale risico van phyto-oestrogeen is al lang bekend door voedseladviesraden zoals de Voedsel- en Medicijnadministratie (FDA in USA). Tijdens zijn presentatie op de 3de Internationale Conferentie over Phyto-oestrogeen in 1995 refereerde Dr. Michael Bolger, adviseur bij FDA, rechtstreeks naar de soja-isoflavones voor het veroorzaken van onvruchtbaarheid, hypertrofie van de baarmoeder en atrofie van de teelballen bij knaagdieren, leverziekte en voortplantingsproblemen bij cheeta's en gevolgen voor de menstruele cyclus bij vrouwen. In plaats van gezondheidsproblemen met de voortplantingsorganen te verbeteren, worden deze nog erger gemaakt!
Andere rapporten kunnen geklasseerd worden als subacute giftigheid (schildklierproblemen), chronische giftigheid (dementie, zenuwstoringen), giftigheid van de voortplantingsorganen (onvruchtbaarheid), teratogenische gevolgen (baby misvormingen) en mutagenische effecten (DNA schade, stimuleert de groei van kankercellen). Geen prettig lijstje voor een product waarvan gezegd wordt dat het onze gezondheid zo drastisch verbetert en een product dat nog steeds dagelijks aangeprezen wordt door onze gezondheidswerkers!
Besluit
Soja-isoflavones zijn duidelijk biologisch actief – ze beïnvloeden verandering in uw lichaam. Het is niet langer aanvaardbaar dat de industrie geen kwaad ziet, geen kwaad hoort, en geen kwaad spreekt. Verdedigbare belangen moeten bestudeerd worden – en niet door studies die gesubsidieerd worden door de industrie, uitgevoerd door soja wetenschappers.
Maar waarom nog jaren wachten, terwijl onwetende legers zich op dit terrein gaan bestrijden en gaan bestuderen wat er nu precies wel en niet is met isoflavones? Waarom begin jij vandaag al niet met het verschil te maken? Als jij hun product niet langer wil kopen dan zullen ze al snel stoppen met je lastig te vallen en stoppen met het product te produceren. Verander de wereld door jouw daden, trek je niets aan van het gepraat.
Als je er toch voor kiest om soja te gebruiken, dan is de enige veilige manier deze die door de Aziaten gedurende duizenden jaren al gebruikt werd: gefermenteerd, met mate, en als een kruiderij. En dat had in de eerste plaats de initiële boodschap moeten zijn.
Websites met nuttige informatie:
http://www.credence.org/
http://www.soyonlineservice.co.nz/