Hoe we Kruiden kunnen gebruiken
Door Dr Patrick Quanten MD
Afkoken
Kruiden worden meestal toegediend onder de vorm van een afkooksel of een warm aftreksel. Het verschil is dat bij het afkoken de kruiden op een laag vuurtje koken, terwijl een warm aftreksel betekent dat ze tot net onder het kookpunt verwarmd worden, of ze kunnen afgeweekt worden, waarbij ze tot het kookpunt gebracht worden en daarna van het vuur genomen worden.
De algemene regel voor afkooksels: één deel droge kruiden op zestien delen water = ongeveer 50 gr kruiden op 800 cl water. De kruiden worden dan op een laag vuurtje gekookt totdat het water verminderd is tot één vierde van de originele hoeveelheid (bijvoorbeeld, vier kopjes water worden afgekookt tot één); de kruiden worden er dan uitgehaald en de vloeistof wordt gebruikt als bereid afkooksel. Dit proces duurt verschillende uren of meer en levert een sterker afkooksel op dan meestal in de Westerse kruidenwereld gebruikt wordt.
Een middelmatig afkooksel, waar minder tijd voor nodig is, kan gemaakt worden door de kruiden te koken tot er nog de helft van het water over is. Een zwak afkooksel neemt zelfs nog minder tijd in beslag aangezien drie vierde van het water overblijft. De mindere kracht van deze bereidingen kan in evenwicht gebracht worden door een hogere dosering te geven.
De resulterende sterke thee wordt dan toegediend, meestal samen met andere middelen, zoals honing of warm water.
De afkookmethode is het meest geschikt voor wortels, stengels, schors en vruchten – aangezien hardere onderdelen van de plant langere kooktijd nodig hebben om hun extracten vrij te laten.
Warme Aftreksels
Voor aftreksels is de verhouding tussen kruiden en water één op acht. Bijvoorbeeld, 100 gr kruiden per 800 cl water. Bij de warme aftreksels worden de kruiden toegevoegd aan kokend water en dit mengsel laat men gedurende een periode van twaalf uur rusten. Ook dit is langer dan de tijd die gebruikt wordt in de Westerse kruidenwereld. Meestal zal dertig minuten weken het minimum zijn voor een aftreksel. De kruiden worden dan verwijderd en de vloeistof wordt gebruikt.
Aftreksels zijn meer geschikt voor de wekere delen van de plant; bladeren en bloemen, of meer kruidachtige (niet-houten) planten. Dit is ook beter voor aromatische kruiden, zoals de meeste specerijen, omdat koken de aromatische olie vernietigd en verdrijft.
Maar toch kunnen vele van deze kruiden verwarmd worden tot juist beneden het kookpunt op een laag vuurtje gedurende een lange periode. Dit kan noodzakelijk zijn in bereidingen waarbij wortelkruiden gecombineerd worden met bloemen of bladeren; anderzijds kunnen de wekere kruiden in een later stadium van het afkooksel toegevoegd worden.
Koude Aftreksels
Bij koude aftreksels moet men enkel de kruiden in koud water laten staan. Meestal zal er meer tijd nodig zijn voor deze bereiding dan voor een warm aftreksel – minstens één uur. Het is nog beter om de kruiden één nacht te laten staan. Deze methode is nodig voor weke en aromatische kruiden, vooral deze met afkoelende energie of verkoelende kwaliteiten. Koude aftreksels zijn het beste voor afkoelende therapie en het verminderen van problemen met warmte. Kruiden zoals hibiscus, jasmijn, munt en sandelhout worden op deze wijze bereid.
De aftrekselmethode is meestal het best voor poeders, aangezien ze hun eigenschappen sneller vrijgeven dan rauwe kruiden.