Uw Tanden en Uw Gezondheid
Door Dr Patrick Quanten MD
Vele geheimen van het leven worden geopenbaard door de tanden. De tanden tonen ons wat onze moeders aten, vooral gedurende de negen maanden dat ze ons droegen. De tanden vertellen ons ook veel over onze relatie met onze moeders en over onze opvoeding. Ze vertellen ons het dieet van onze voorouders, en het voedsel dat we zouden moeten eten om gezond te blijven en ze geven richting aan ons leven. Uiteindelijk hebben de tanden een belangrijke en interessante relatie met de wervelkolom.
Laten we beginnen bij het begin als het sperma en het eitje elkaar ontmoeten en een levende foetus vormen. Twee worden één. Maar het bewijs van de twee cellen blijft overal in onze lichamen als een dualiteit van het leven. Eén aspect van deze dualiteit is de vorming van de tanden en de wervels. Tanden en wervels zijn twee reeksen van kleine botjes, de éne reeks kleiner dan de andere, maar toch lijken ze erg op elkaar.
Individuele Ontwikkeling
Er zijn tweeëndertig tanden en tweeëndertig wervels. Tijdens de zwangerschap beweegt één reeks van kleinere botjes naar boven naar de mond om de tanden te vormen; de andere bewegen zich naar beneden om de wervelkolom te vormen. De relatie tussen de tanden en de wervels duurt voort doorheen heel het leven. Onze mogelijkheid om te kauwen, bijvoorbeeld, hangt af van de rechtheid van de wervelkolom. Als de wervelkolom krom wordt of op enige manier beschadigd, dan is het kauwen ook aangetast; we hebben dan een onderbeet of een overbeet. De kaak kan uit evenwicht raken aan de éne of de andere kant, zodat één kant van de mond bijt voordat de andere kant bijt. Het kan heel pijnlijk zijn om te kauwen als er een verschuiving in de wervelkolom is. Spanning in de rug wordt vaak uitgedrukt door te knarsen met de tanden of de kaken op elkaar te klemmen; de kaak probeert vaak de spanning vrij te laten die zich ophoopt in de wervelkolom.
Al onze tanden, inclusief onze volwassen tanden, worden gevormd tijdens de zwangerschap. Ze zijn allemaal aanwezig in het bovenste tandvlees als we geboren worden. Tanden zijn gemaakt van calcium en andere mineralen. Zoals de rest van ons gestel hangt hun sterkte af van het dieet van onze moeder. We zullen altijd tanden hebben, ongeacht wat onze moeder at, maar de sterkte van deze tanden hangt af van de beschikbaarheid van calcium, fosfor, magnesium en andere voedingsstoffen in het dieet van onze moeder.
Wat de moeder eet vertelt ons veel over haar houding ten opzichte van haar zwangerschap en haar kind. Als de moeder veel fruit en suiker eet en veel alcohol drinkt of drugs/medicijnen neemt, dan zullen de tanden van het kind zwak zijn. Meestal wijst dit type van dieet tijdens de zwangerschap naar een moeder die in conflict is over haar zwangerschap. Ze zoekt om te ontsnappen aan de realiteit door dit voedsel en andere bestanddelen te gebruiken.
Scheve tanden bij een kind zijn een teken van een soort van moeilijkheid voor de moeder tijdens de zwangerschap. De energie die het recht afdalen van de tanden bestuurt was niet stabiel maar in conflict, waardoor de tanden zelf in conflict met elkaar zijn.
Vooruitstekende tanden wijzen erop dat de moeder veel salades en rauwe groenten, fruit, fruitsappen en suiker at tijdens de zwangerschap. Tanden die naar voren steken worden veroorzaakt door dit expansieve voedsel.
Tanden die naar achter afwijken, zoals bij een haai, wijzen op een dieet tijdens de zwangerschap dat rijk was aan rood vlees, eieren, kip en zout.
Goede, sterke tanden tijdens de kindertijd en als volwassene wijzen op een functionele familie die zich bewust was van de noodzaak om voor het kind te zorgen, inclusief haar of zijn tanden. De familie at een gezond dieet rijk aan verse groenten. Groenten zijn uiteraard de bron van vele vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor gezonde tanden.
Tanden die zwak zijn of gaatjes hebben wijzen erop dat het dieet van de moeder tijdens de zwangerschap een tekort vertoonde aan mineralen, waardoor haar eigen toestand zwakker werd. Een latere ontwikkeling van gaatjes wijst op een familie die niet veel aandacht schonk aan tandhygiëne en vroege dieetpatronen. Geraffineerd voedsel, vooral suikers, zorgt ervoor dat de mondholte rijk is aan zuren, hetgeen tandbederf veroorzaakt. Bloed dat veel zuren bevat is een gastheer voor vele virussen en verkoudheden, waardoor kinderen een zwakke gezondheid hebben.
Een kind zal uiteraard haar/zijn eigen tanden beïnvloeden door de manier waarop het eet. Als de training van een kind goed is en de dieetgewoonten gezond, dan zullen zijn/haar tanden goed ontwikkelen. Als een kind echter in conflict is of een pijnlijke kindertijd doormaakt dan zal het meer aangetrokken worden tot voedsel dat hem/haar helpt bewust te vluchten en dat zal een fantasiebestaan aanmoedigen.
Bestanddelen zoals suiker, koolzuurhoudende dranken, te veel fruit, fruitsappen en geraffineerde bloemproducten helpen bij het scheppen van een fantasiewereld, die compenseert voor de moeilijkheden en de pijn van de onmiddellijke omgeving.
Menselijke Evolutie
De tanden onthullen vele geheimen over de menselijke evolutie. Paleontologen bestuderen fossielen van tanden om achter het dieet te komen van hun voorouders. Laten we eens kijken wat we te weten kunnen komen over onze evolutie en het dieet dat voor ons bestemd is.
We hebben tweeëndertig tanden, die we als volgt kunnen opdelen: vier hoektanden of scherpe, gepunte tanden; acht snijtanden of voorste tanden; twintig maaltanden en valse kiezen (premolaren).
Hoektanden worden gebruikt om vlees te verscheuren. Als je in de mond van een leeuw of een tijger kijkt, dieren wiens voedsel hoofdzakelijk uit vlees bestaat, dan zie je een mond vol hoektanden. Hetzelfde geldt voor honden en katten. Deze dieren hebben ook een kort verteringskanaal. Hun tanden en hun darmen zijn perfect voor de consumptie van vlees, hetgeen scherpe, puntige tanden vereist om dierlijk vlees te verscheuren, en een kort darmkanaal zodat het dierlijk voedsel snel uitgescheiden kan worden. Hoe langer vlees in de darmen blijft hoe groter de mogelijkheid dat het verrot en ziektes veroorzaakt. De evolutie heeft deze dieren goed uitgerust voor hun specifieke eetgewoonten.
Koeien hebben geen hoektanden, enkel snijtanden en maaltanden, hetgeen aangeeft dat hun dieet volledig uit plantaardig materiaal bestaat, in dit geval gras en granen. Snijtanden zijn lang, breed en plat aan de onderkant, zoals de snijkant van een groentemes. Ze bijten zich vast en snijden. Groenten en fruit zijn het meest handelbaar voor deze tanden. Snijtanden bijten voedsel af; ze vermalen of verwerken het niet in kleinere deeltjes in de mond.
De hoofdzakelijke functie van maaltanden, die de massa van het werk doen, is vermalen. Het voedsel waarmee maaltanden het best overweg kunnen zijn granen en, in mindere mate, groenten. Iedereen die al ooit geprobeerd heeft om een stuk biefstuk te eten weet dat het vlees niet volledig gekauwd kan worden met de maaltanden en in zijn geheel moet doorgeslikt worden; het gaat naar beneden als een spierprop. Aangezien de darmen geen tanden hebben, zijn ze niet goed uitgerust om met deze brok om te gaan. Hieruit volgt dat veel van het dierlijk voedsel dat we eten nooit volledig verteerd wordt, en een percentage ervan wordt zelfs niet via de darmen geëlimineerd. Het blijft in zakjes steken en vergaat, waardoor soms ernstige ziektes ontstaan, waaronder darmkanker.
Diegene die regelmatig vlees eten hebben hogere niveaus van ammoniak in hun bloed en weefsels. De overmaat aan proteïnen in vlees breekt af naar stikstof, dat ammoniak vormt. Ammoniak is één van de meest krachtige en verwoestende gifstoffen in het lichaam. Het vervormt cellen en DNA en kan kanker veroorzaken. Ammoniak ruikt ook slecht. Het is ammoniak die zorgt voor lichaamsgeur en die de enorme deodorant industrie voedt.
Granen en groenten, aan de andere kant, kunnen volledig gekauwd worden; zij worden vermalen tot heel kleine deeltjes die verder verteerd kunnen worden in de maag en de darmen. Granen en groenten hebben daarenboven nog het extra voordeel van de vezels, die de darmen zuiveren van afvalproducten. Vezels nemen afval mee op hun weg door het darmkanaal en helpen om dit uit onze lichamen te verwijderen.
De ideale verhouding van granen en groenten tot dierlijk voedsel in het menselijke dieet is 5:2:1. De evolutie heeft ons voorbestemd om een dieet te nuttigen dat samengesteld is uit vijf delen granen, twee delen groenten en één deel dierlijk of proteïne voedsel.
In essentie is dit het dieet van de meeste traditionele mensen. Waar je ook kijkt in de wereld, je ziet overal hetzelfde algemene dieet, of dit nu in Azië, Europa, Afrika, India, het Midden Oosten of bij de Amerikaanse Indianen is. In Azië zijn de granen bruine rijst, gerst, gierst en tarwe; in Europa, tarwe, gerst, gierst en haver; in Afrika, gierst en tarwe; in India en het Midden Oosten, vooral tarwe; bij de Amerikaanse Indianen, vooral in Zuid en Centraal Amerika, meestal maïs.
Historisch gezien hebben mensen alle soorten van dierlijk voedsel gegeten. Maar de hoeveelheden waren beperkt en het werd gegeten samen met granen en groenten. Over het algemeen was de consumptie van dierlijk voedsel beperkt tot feesten en vieringen omdat de voorraden dierlijk voedsel, vooral van runderen en varkens, beperkt waren. Het werd ook door traditionele mensen begrepen dat het eten van granen en groenten een lang leven met zich meebrengt en dat de consumptie van dierlijk voedsel beperkt moet blijven om de gezondheid te kunnen behouden.
Tanden en spijsvertering zijn intiem met elkaar verbonden. De japanners, bijvoorbeeld, zijn lang graaneters geweest, voornamelijk rijst. Hieruit volgt dat de japanners een langer verteringskanaal hebben dan vele Westerse mensen, vooral deze waar de consumptie van dierlijk voedsel gestegen is gedurende de laatste generaties.
Besluit
Het verschijnen van tanden bij baby's vertelt ons ook iets over hun spijsvertering. De eerste tand die in de mond van een baby verschijnt is meestal een snijtand. Deze verschijning geeft aan dat de baby klaar is voor een beetje groentepap. De ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel is nog steeds beperkt; volwaardig voedsel kan nog niet geconsumeerd worden, wat weergegeven wordt door de afwezigheid van maaltanden die nodig zijn om het voedsel te vermalen. Als de maaltanden verschijnen, dan kunnen de ouders de hoeveelheid volwaardig voedsel verhogen in het dieet van de baby. Het eerste volwaardige voedsel zou een zeer vochtig graanpapje moeten zijn.
Als de baby een mond vol tanden heeft ontwikkeld dan is hij klaar om te stoppen met spenen en hem meer volwaardig voedsel te geven. De consumptie van zout moet natuurlijk beperkt worden bij kleuters en kinderen. Groenten moeten gekookt worden zonder zout voor jonge kinderen, en zout moet in beperkte hoeveelheden geïntroduceerd worden nadat het kind vijf jaar oud is.
Aangezien tanden een spiegel zijn voor de algemene gezondheidstoestand van de persoon, is het belangrijk om te noteren dat, ondanks dat de medische autoriteiten en tandartsen beweren dat de gezondheidstoestand van de Westerse bevolking erop vooruit gaat, de sterkste en meest volledig set tanden aangetroffen worden bij skeletten van primitieve mensen. Statistieken tonen jaarlijks een stijgend aantal kinderen en volwassenen met chronische tand- en tandvleesproblemen, en toch beweren medische autoriteiten dat we nu gezonder zijn dan ooit tevoren. Wie vertelt de waarheid: de autoriteiten of jouw tanden?