De Vet-vergissing rechtgezet
Door Dr Patrick Quanten MD
We hebben een maatschappij gecreëerd die geobsedeerd is door vet en bereid is om alle ziektes te wijten aan vet. Van diabetische verwikkelingen tot hart- en vaatziektes, tot gewichtsproblemen, we zijn ervan overtuigd dat dit allemaal enkel en alleen te wijten is aan het feit dat we vet eten. Het onmiddellijke resultaat van deze overtuiging is de bloei van een volledig nieuwe industrie: de productie van voedsel met een laag vetgehalte. We gaan nu al het vet uit het voedsel halen dat we voor u produceren, daardoor zetten we de vergissing recht die de Natuur in de eerste plaats gemaakt heeft en zo redden we miljoenen levens – jouw leven, want jij bent het waard !
Massamedia, advertenties, medische autoriteiten en onkritische medische reporters hebben allen bijgedragen tot de vergroting van onze angst voor vet. De boodschap is eenvoudig zodat iedereen ze kan begrijpen: al het geconsumeerde vet is slecht. Laat iedereen hierop inspelen, en dan gaat het mis. Onze arm-aan-vet naties hebben nooit meer overgewicht gekend, en we vallen ten prooi aan juist deze ziektes waarvan de arm-aan-vet liturgie predikt dat ze deze zal voorkomen. Op de zoektocht naar antwoorden hebben we overal gekeken behalve op de meest logische plaats, de plaats waar de berichten in eerste instantie vandaan gekomen zijn: de wetenschappelijke gemeenschap. Hier werd er een enorme hoop bewijsmateriaal verzameld om ons begrip over het vetprobleem te vergroten. Bewijsmateriaal dat volledig genegeerd werd door de media en de handel. Kennis zoals: het cholesterolgehalte van uw voedsel heeft geen enkel verband met het cholesterolgehalte in uw bloed, werd niet met dezelfde energie verdedigd. Zou de reden hiervoor kunnen zijn dat de arm-aan-vet handel winstgevender is dan de 'laat mijn voedsel met rust' handel?
Hoe brengt het vet in ons dieet onze gezondheid in gevaar?
- Vet bewerken om de verzadigde vetten, zoals we deze aantreffen in zuivelproducten en rood vlees, te verminderen resulteert in trans-vetzuren, zoals in margarine. Sinds 1970 hebben talrijke studies aangetoond dat margarine de hoofdoorzaak is van atherosclerose en hartziekte, en zeker niet preventief werkt.
- Hydrogenatie is een andere manier om vet te bewerken, hetgeen vooral gebruikt wordt bij margarine. Dit proces is nodig om een lange houdbaarheid van het product te garanderen, want geen enkel natuurlijk product bewaart lang genoeg om grote winst te kunnen maken. Granen, brood, voorverpakte mengelingen, alle opwarmmaaltijden, crackers, koekjes en bijna alle plantenoliën zijn in zekere mate gedeeltelijk gehydrogeneerd.
- In geraffineerde plantenoliën, dit zijn over het algemeen alle merken die men in de supermarkt vindt, zijn de essentiële vetzuren vernietigd of beschadigd door ruwe chemische processen, die niet alleen sporen van giftige chemicaliën achterlaten in de olie maar ook andere essentiële stoffen zoals Vitamine E en caroteen verwijderen.
- Blootstelling aan licht, doorheen de heldere glazen of plastiek flessen, heeft een verdere negatieve invloed op de olie, waardoor deze ranzig wordt.
- Hoge temperatuur zorgt voor een beginnende verandering van de moleculen waardoor de aanmaak van vrije radicalen en vetperoxyde bevorderd wordt. Delicate plantenoliën en sojaolie worden eerder beschadigd dan de robuustere oliën van noten (pindanoten, kokosnoot, okkernoten).
Het echte gevaar van vetconsumptie ligt eerder in wat we met de oliën doen dan in wat het natuurlijke product ons levert. Dus door het verkeerd interpreteren en het krachtig verdedigen van het veranderen van de vetstructuur van het voedsel hebben we de status van de volksgezondheid verslechterd, zonder dat we dit willen toegeven. Koppig blijven we vasthouden aan de zinsbegoocheling. Onder het mom van 'wetenschap' blijven we de mensen bombarderen met verouderde berichten waarvan we weten dat ze fout zijn, en hierdoor zetten we hun levens op het spel; en dit allemaal in de naam van geld verdienen, ondersteund door pseudo-wetenschap.
Als rechtstreeks resultaat van onze vetvrije maatschappij zien we een dramatische stijging van een aantal ziektes en aandoeningen, die gemeenschappelijk bekeken kunnen worden onder de noemer van De ziekte van Droogte.
Symptomen die betrekking hebben op een tekort aan olie kunnen gemakkelijk herkend worden, als je bereid bent ernaar te zoeken. Uiteraard zal de huid droog zijn, misschien gebarsten en ruw, waardoor eczema, psoriasis en roos ontstaat. Maar ook inwendig zal er droogte zijn, waardoor geconstipeerde droge stoelgang, indigestie, gasvorming in de darmen en ook astma ontstaat. En het belangrijkste is dat ook het zenuwstelsel, zowel het centrale als het perifere, droog zal zijn, met als resultaat spierirritaties en samentrekkingen, hetgeen zich uit in bevingen, zenuwtrekken, krampen, gevoelloosheid, verlamming, MS, sclerose van het ruggemerg; maar ook, afhankelijk van welke spieren aangetast zijn, hoge bloeddruk ten gevolge van sclerose van de aders, onregelmatige hartslag, irritatie aan de blaas, PMS en artritische aandoeningen waarbij de gewrichten niet gezwollen zijn maar stijf en droog (vooral na rust), waardoor deze uiteindelijk misvormd worden. Oorsuizingen, verlies van sexuele kracht en slecht geheugen met leermoeilijkheden zijn andere aanwijzingen van een uitdrogend systeem.
Een groot deel van het meest recente onderzoek bevestigt eindelijk wat de scherpzinnige dokter en wetenschapper, evenals oma's overal in het land, al jaren weten: vetten zijn essentieel voor de gezondheid. Geneeskunde die gebaseerd is op bewijsmateriaal zou ook het bewijs moeten meenemen dat essentiële vetzuren essentieel zijn. Zij zullen hartritmestoornissen en lage bloeddruk voorkomen, alsook drastisch de hartaanvallen verminderen. Lange termijn aandoeningen zoals diabetes, kanker, artritische spierziektes, auto-immuun ziektes, ontstekende buikziektes, longziektes en huidziektes kunnen allemaal verbeterd worden door het gebruik van natuurlijke oliën. Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom, evenals gemoedsstoornissen en hyperactiviteit, hebben olie nodig in het systeem alvorens je ook maar enige kans maakt om de toestand te verbeteren.
Welke zuivere oliën zijn goed voor ons?
Tegenwoordig horen we heel veel over oliën met Omega-3 en Omega-6 en de mensen proberen vertwijfeld uit te vinden welk voedsel ze moeten eten om hiervan een hoog niveau te bekomen. Terzelfdertijd vertelt de industrie ons dat als je inderdaad een probleem hebt, je waarschijnlijk een massale supplementatie nodig hebt om dit recht te zetten en de essentiële vetzuren als supplement moet nemen, omdat dit niet enkel de juiste hoeveelheid oplevert maar hierdoor kan je ook je gezondheid verhogen zonder je dieet te moeten aanpassen. Eigenlijk betekent dit dat je kan doorgaan met de vetarme producten te eten – nog steeds in de foutieve overtuiging dat je hier dik van wordt – om dit dan te compenseren met nog een ander kunstmatig product, het omega-supplement.
Als je echter echt bezorgd bent om je gezondheid, kan je misschien beginnen met rekening te houden met de bewijzen en gebaseerd op deze kennis kan je beslissingen nemen om je dieet te gaan wijzigen. Je kan beslissen om weer natuurlijke koud geperste onbewerkte oliën te gaan gebruiken in je leven.
Welke? – Visolie is het gemakkelijkste en eenvoudigste. Deze oliën zijn een zeer krachtige voedingsstof, ongeacht of deze komen van zeevissen of zoetwatervissen. Je kan genieten van de voordelen van visolie door ofwel de vis zelf te eten of door de olie afzonderlijk te gebruiken. Als je de olie gebruikt, moet je wel zorgvuldig rekening houden met de manier waarop de olie verkregen is, aangezien het bewerkingsproces de essentiële kwaliteiten beïnvloedt. – De zwaardere plantenoliën zoals lijnzaad, raapzaad, sesamzaad, okkernoot maar ook oliën van wild en gevogelte zijn zeer goede bronnen van essentiële vetzuren in het dieet. Hier moeten we rekening houden met het feit dat de meeste hiervan weinig geconsumeerd worden, verkeerd bereid worden en op een belachelijke manier afgeschilderd worden als zijnde ongezond. – Lichtere oliën zoals saffloer, zonnebloem, graanoliën en sleutelbloemolie zijn ook een goede aanvulling maar deze worden al veel gebruikt. Slechte kwaliteit, overconsumptie en verhitting leidt tot gezondheidsproblemen met betrekking tot deze oliën.
Zoek altijd naar kwaliteit. Het feit dat de olie afkomstig is van de juiste vis, plant of noot en het etiket je vertelt dat het de juiste soort 'ingrediënten' bevat, wil niet noodzakelijk zeggen dat dit de meest nuttige olie voor je is. Het proces van bereiding en opslag van de olie zal uiteindelijk bepalen of deze olie gaat bijdragen aan uw gezondheid of niet. Hoe meer 'heel' een olie is (een lijst van ingrediënten geeft aan dat iemand geknoeid heeft met het product om dit te weten te komen) hoe hoger de kwaliteit ervan is. Heel vaak zijn het de zogenaamde 'onzuiverheden' die aan de olie zijn specifieke daadkracht en kwaliteit verlenen. Het isoleren van het actieve bestanddeel vermindert bijna altijd de waarde en kracht van het product. De volledige combinatie van alle, zelfs in minimale hoeveelheden, ingrediënten maakt de olie tot wat hij is.
En dan bestaat er nog, naast de al vernoemde oliën, een olie die een beetje meer aandacht verdient. Herinnert u zich nog het ganzevet wat mensen gebruikten voor zijn genezende kwaliteiten? Qua eigenschappen valt dit onder de vetten van wild en gevogelte. Tegenwoordig zou dit uiteraard geklasseerd worden als extreem schadelijk voor je gezondheid. Maar is dat ook zo? – We zijn nu in de gelegenheid om deze vraag te beantwoorden omdat we wetenschappelijke studies hebben over olie, verkregen van de emoe, die vergelijkbaar is met het ouderwetse ganzevet dat in deze streken gebruikt werd.
Emoe olie
Het vet wordt verkregen uit een dikke laag vet op de rug van de vogel, die in Australië gekweekt wordt voor zijn vlees. De vogels worden gehouden op grote ranches en op een vrije manier opgevoed. De olie bestaat uit bijna 50% mono-verzadigde en 20% poly-onverzadigde vetten, evenals 30% verzadigde vetten. Het is een geweldige bron van de omega vetzuren 3, 6 en 9; in een combinatie die zelden in deze hoeveelheden voorkomt. Deze zware, zeer voedzame olie is vooral nuttig bij versterkende en herstellende therapieën, met als doel een systeem te versterken en te voeden nadat dit door ziekte, geboorte, ondervoeding of veroudering verzwakt is.
Maar wie gaat er nu emoe olie met emmers eten?
Maak je geen zorgen, dat zal niet nodig zijn. Aangezien we hoofdzakelijk een energetisch systeem zijn, eerder dan een lichaam dat functioneert op een chemisch niveau, moeten we alleen in staat zijn om de energie van de olie te gebruiken. Een gemakkelijke manier om dit te bereiken is door de huid. Niet alleen wordt de emoe olie zeer goed door de huid opgenomen, maar de eigenschappen van eender wat waarmee onze huid in contact komt worden rechtstreeks door het hele systeem opgenomen. Dit is de reden waarom hormoonplakkers werken, waarom homeopathische medicijnen werken ook als ze alleen maar in de nabijheid van de huid gedragen worden. Dit is waarom aromatherapie massage werkt. Dus ook hier geen verrassing. We kunnen de emoe olie gebruiken als een volwaardige massage olie en als een transportmiddel voor andere bestanddelen, waarvan we de eigenschappen willen gebruiken. Essentiële oliën kunnen ermee vermengd worden alvorens de olie te gebruiken, maar de olie kan ook gebruikt worden om kwaliteiten aan kruiden en specerijen te onttrekken. Dit zal specifieke eigenschappen toevoegen aan de op zich al zeer voedzame emoe olie.
In een wereld waar het zeer moeilijk is om aan kwaliteit te geraken, stijgt de hoop door de ontdekking dat er nog steeds bijna volledig onaangetaste gebieden zijn waaruit wij gezondheid kunnen winnen. Zolang de emoe vrij kan rondlopen en toegelaten wordt om zich op een natuurlijke wijze te voeden, zolang we de olie kunnen verkrijgen op een natuurlijke onbewerkte manier, hebben we een potentiële bron van zuivere zware voedingsstoffen, die onze maatschappij met geweld uit ons voedsel verwijderd heeft. Dit, gecombineerd met een beter begrip over voedsel en voeding, gebaseerd op de kwaliteit en de eigenschappen van het voedsel en niet op de 'ingrediënten', kunnen ons goed op weg zetten om een zwakke gezondheid uit te wissen. Voor elke zwakte bestaat er een natuurlijke tonic; voor elk ziektegevoel bestaat er een natuurlijk middel om dit in evenwicht te brengen. Om een lang en voorspoedig leven te bereiken zijn we volledig afhankelijk van het feit of we het natuurlijke evenwicht intact kunnen houden; geen enkel onnatuurlijke interventie, medicijn of productieproces zal op lange termijn voordeel brengen, hetgeen onze maatschappij zo bekwaam demonstreert.
Gebruik natuurlijk verkregen oliën en begin ze opnieuw te gebruiken in je dieet, en vooral als je lijdt aan De Ziekte van Droogte. Gelijkaardige symptomen zijn niet noodzakelijk altijd te wijten aan hetzelfde onevenwicht. Dus wees er zeker van dat het droogte is waaraan je lijdt (consulteer iemand die hiermee bekend is), maar als de meeste bovenvermelde symptomen de uwe zijn dan is het waarschijnlijk dat droogte op zijn minst deel uitmaakt van uw probleem en voor de meeste onder U zullen regelmatige massages met bijvoorbeeld emoe olie groot voordeel opleveren.